توکسوپلاسموز

 

 

 

 

 

توکسوپلاسموز بیماری است که بوسیله یک انگل به نام Toxoplasma gondii ایجاد میشود. این بیماری اولین بار درسال 1908 شناسایی شده و از آن زمان تاکنون همه حیوانات خونگرم و انسان را درگیر نموده است. نزدیک به 3/1 بزرگسالان در آمریکا و اروپا به دلیل مواجهه با این انگل ، تست سرمی مثبت از حیث وجود پادتن بر علیه این انگل دارند.

توکسوپلاسموز از سه راه منتقل میشود :

الف -  بلع اووسیست آلوده که از مدفوع گربه دفع شده یا بوسیله بلع آن در غذا یا آب که با مدفوع گربه آلوده شده است.

ب -  از راه غذاهایی که خوب پخته نشده اند یا گوشت خام  حیواناتی که دارای کیست در بافتهایشان باشند.

ج -  بطور مستقیم از مادر به نوزاد وقتی مادر در طی دوره بارداری به عفونت مبتلا شده باشد.

 

گوسفند ، بز و طیور از منابع عمده گوشت هستند که معمولاً با توکسوپلاسما آلوده میشوند. به یادداشته باشید که این انگل در گوشت با حرارت 66 درجه از بین میرود و یا در فریزر به مدت یکروز بیشتر زنده نمی ماند.

میزبان اصلی این انگل برای تولید اووسیست های آلوده و پایدار گربه ها هستند. این اووسیست از روده گربه و در مدفوع دفع میشود و بسیار مقاوم می باشد بطوریکه حتی در انجماد هم تا چند ماه زنده میماند. اووسیست ممکن است از طریق باد یا آب مسافتهای زیادی جابجا شود.

 

مادران باردار و افرادی که دچار ضعف سیستم ایمنی هستند دو گروه در معرض خطر در بین انسانها هستند. در آمریکا سالانه به نظر میرسد حدود 3000 نوزاد مبتلا به این عفونت متولد میشوند.

البته اغلب نوزادان عفونی در ابتدا علائمی نشان نمی دهند و به تدریج در طول زندگی نشانه های عفونت را آشکار میسازند. نوزادان که از مادر عفونت را می گیرند ممکن است از نابینایی ، عقب ماندگی ذهنی ، کر شدن و حتی مرگ در موارد شدید عفونت رنج ببرند.

 

زنانی که مکرر با گربه سروکار دارند باید قبل از بارداری از نظر سرمی نسبت به این انگل تست شوند زیرا مثبت بودن تست سرمی آنها به این معناست که در معرض عفونت بصورت اولیه نمی باشند.

 

این مراحل را دنبال کنید تا از ابتلا مصون بمانید :

 

1 -  روزانه و مرتب جای گربه و مدفوع را تمیز کنید. اگر خانمی باردار هستید از اینکار کاملاً پرهیز نموده و آنرا به شخص دیگری بسپارید در غیر اینصورت حتما از دستکش های لاستیکی استفاده کنید.

2 -  سبزیجات را قبل از مصرف بخوبی بشوئید.

3 -  دستها را پس از تماس با گوشت خام و یا خاک با آب و صابون بشوئید

4 -  وسائل نظیر چاقو و تخته گوشت هم پس از تماس و برش قطعات گوشت باید بخوبی شسته شوند.

5 -  در هنگام پخت و پز از تست کردن گوشتی که هنوز پخته نشده خودداری کنید.

6 -  حتماً باید مواظب بود که حرارت پخت و پز در عمق گوشت از 66 درجه کمتر نشود. ضمناً به یاد داشته باشید که مایکروویو راه مناسبی برای از بین بردن این انگل در گوشت نمی باشد.

 

راه ابتلای گربه ها هم مشابه انسان است و آنها هم با خوردن گوشت آلوده خام یا شکار موش و پرندگان عفونی به این بیماری مبتلا میشوند. ته مانده گوشت خام در خانه برای گربه ها از منابع احتمالی ابتلا به حساب می آید.

به یاد داشته باشید که وقتی گربه در معرض این انگل قرار گرفت (از راه بلع گوشت و بافتهای عفونی) روزانه میلیونها اووسیست را در مدفوع خود دفع می کند که این مسئله تا دو هفته می تواند ادامه یابد.

این اووسیست ها پس از یک یا دو روز عفونت زا میشوند. در مرحله دفع اووسیست معمولاً گربه علائمی ندارد و تشخیص این مسئله آسان نیست.

اگر چه اغلب گربه های بالغ پس از رهایی از مرحله اولیه مواجهه با انگل دیگر اووسیست دفع نمی کنند اما همان اووسیست های دفع شده ممکن است تا ماهها عفونت زا در محیط باقی بمانند.

اغلب گربه ها هم متعاقب عفونت علامتی نشان نمی دهند اما پنومونی (درگیری ریوی) ، آسیب کبدی و نابینایی می تواند بروز یابد. چرا برخی گربه ها علامت نشان میدهند و برخی خیر ، معلوم نیست!!!

ابتلا به سایر بیماریها نظیر (ایدز گربه ها FIV ، لوسمی گربه ها) می تواند وضع این بیماری را وخیم تر کند. درمان در صورتی که بیماری سریع تشخیص داده شود مفید خواهد بود.

 

منبع:www.hakimemer.ir