پژوهشگران ایرانی موفق به ساخت واکسن سالک شدند

 

رئیس آزمایشگاه انگل‌شناسی مولکولی انستیتو پاستور ایران از موفقیت پژوهشگران کشورمان در ساخت نخستین واکسن لیشمانیوز پوستی و احشایی با استفاده از ژن A2rel خبر داد.
به‌گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، «دکتر محمدرضا رضوی» اظهار کرد: واکسن در حال حاضر ساخته شده که نیاز است در طبیعت بر روی گروهی از سگ‌ها آزمایش شود که امید داریم با در اختیار داشتن امکانات مورد نیاز این کار به‌زودی صورت گیرد.
وی در خصوص چگونگی انجام پروژه و ساخت واکسن اظهار کرد: در تیم تحقیقاتی بخش انگل‌شناسی انستیتو پاستور ایران با استفاده از واکسن، با ورود ژن انگل به بدن بیمار در شرایط مناسب، در برابر این بیماری پاسخ ایمنی گرفته شد و در شرایط آزمایشگاه با استفاده از ناقل مناسب ژن بیماری لیشمانیوز احشایی (کالاآزار) را وارد وکتور مناسبی کرده و در بدن جانوران آزمایشگاهی بر ضد انگل محافظت ایجاد کردیم.
«دکتر رضوی» خاطرنشان کرد: «لیشمانیوز» بیماری است که در اثر آلودگی با گروهی از تک‌یاخته‌ها به‌نام لیشمانیاها ایجاد می‌شود و به دو شکل پوستی با ایجاد ضایعات پوستی و مخاطی و نیز به‌صورت احشایی - که معمولاً کودکان به آن مبتلا شده و با میزان بالای مرگ و میر همراه است - ظاهر می‌شود.
رئیس آزمایشگاه انگل‌شناسی مولکولی انستیتو پاستور ایران افزود: این بیماری بومی خاورمیانه است و 90 درصد آن در این منطقه و 10 درصد در خارج از خاورمیانه اتفاق می‌افتد و نیاز است متخصصان منطقه، راهی برای پیشگیری از افزایش این آمار بیابند.
وی خاطر نشان کرد:‌ مخزن این بیماری در طبیعت، حیوان است که در نوع پوستی معمولاً جوندگان و سگ و در نوع احشایی سگ و سایر گوشت‌خواران عامل بیماری را در خود حفظ می‌کنند و بعد به‌کمک پشه به انسان منتقل می‌شود.
«دکتر رضوی» در خصوص درمان بیماری گفت: با توجه به عوارض دارو و مقاومت احتمالی انگل به دارو، باید بیماری را در طبیعت و یا با استفاده از واکسن کنترل کرد تا از گزش پشه‌ی ناقل بیماری – پشه‌ی خاکی که به‌زحمت با چشم دیده می‌شود و معمولاً از توری روی پنجره‌ها نیز وارد می‌شود - جلوگیری کرد.
وی در خصوص آمار افراد مبتلا به این بیماری در کشور گفت: آمار مبتلایان به این بیماری در کشور در سال گذشته در نوع پوستی 21 هزار و 400 نفر (5/31 نفر به‌ازای هر صد هزار نفر) و در نوع احشایی 133مورد (2/0 نفر به‌ازای هر صد هزار نفر) بوده است.
هم‌چنین در نوع احشایی، استان آذربایجان شرقی به‌عنوان کانون اصلی بیماری شناخته شده و مواردی نیز در استان‌های فارس و خراسان دیده شده است و در کانون‌ها 67 هزار نفر در معرض آلودگی قرار دارند.
رئیس آزمایشگاه انگل‌شناسی مولکولی انستیتو پاستور ایران در خصوص علایم ابتلا به بیماری لیشمانیوز گفت: علایم بیماری در نوع پوستی به این صورت است که در محل گزش، زخمی ایجاد می‌شود که با توجه به نوع انگل منتقل شده، اشکال متفاوتی دارد و در کم‌تر از یک‌سال اگر فرد مشکل نقص ایمنی نداشته باشد خود به خود خوب می‌شود، اما ضایعه‌ی ایجاد شده در آینده، مشکل زیبایی را برای فرد ایجاد می‌کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در نوع لیشمانیوز احشایی نیز پس از گزش پشه و ورود ژن بیماری در خون، وارد کبد و طحال شده و سبب بزرگ شدن کبد و طحال، کاهش وزن، بی اشتهایی، سوء تغذیه و اختلال در اندام‌های درون بدن و حتی مرگ و میر می‌شود.